Kezdőlap » Családi élet » Mi a teendő, ha kutya kölykök születnek

Mi a teendő, ha kutya kölykök születnek

A kölykök a születésüktől számítva körülbelül a 12. napon kezdenek látni, akkor nyílik ki a szemük. A hallásuk csak később, kb. 2-3 hetes korban kezdődik, mivel születéskor a külső hallójárat zárt. Ebben az időszakban kellő átmenettel kell szoktatni a kölyköket a fényhez és a hanghoz, mert a hirtelen fény és a hang a látás, ill. a hallás kifejlődését károsan befolyásolja.Háromhetes kortól kezdve már belenyalnak a kellőképpen előkészített, és a számukra kívánatos eledelbe és tányérból is kezdenek enni. A gyakorlat azt mutatja, hogy a 3. héttől a mesterségesen is etetett kutyák fejlődése igen kedvezően alakul. A kölyköket általában 6 hetes kortól ...
kutyí2.jpg

A kölykök a születésüktől számítva körülbelül a 12. napon kezdenek látni, akkor nyílik ki a szemük. A hallásuk csak később, kb. 2-3 hetes korban kezdődik, mivel születéskor a külső hallójárat zárt. Ebben az időszakban kellő átmenettel kell szoktatni a kölyköket a fényhez és a hanghoz, mert a hirtelen fény és a hang a látás, ill. a hallás kifejlődését károsan befolyásolja.

Háromhetes kortól kezdve már belenyalnak a kellőképpen előkészített, és a számukra kívánatos eledelbe és tányérból is kezdenek enni. A gyakorlat azt mutatja, hogy a 3. héttől a mesterségesen is etetett kutyák fejlődése igen kedvezően alakul. A kölyköket általában 6 hetes kortól kezdve fokozatosan ajánlatos elválasztani.

Eleinte 4-5-ször etetjük, míg a szoptatást napról napra csökkentjük, az anyaállatot egyre hosszabb időre különítjük el, s a kiskutyákat csak időnként engedjük az anyjukhoz. Egyébként ilyenkor már az anya sem engedi őket állandóan szopni. A kölykök és az anya együtt tartása ajánlatos még több héten át, ugyanis ez alatt az idő alatt az anya neveli is kölykeit.

Az elválasztás után a kölyköket lehetőleg külön-külön tálból etessük, mert ilyenkor jobban tudjuk ellenőrizni, hogy melyik mennyit eszik. Az egy tálból etetésnél az élelmesebb kutyák a többiek elől eleszik a táplálékot. A kölyköket általában 1 1/2 -2 hónapos korukban teljesen különválasztjuk az anyától. Ilyenkor csak bizonyos gyakorlattal lehet következtetni a kölykök jövőbeni fejlődésére. A szoptatás alatt a tulajdonos már tudja, melyik az életre valóbb, melyik ugat már párhetes korában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

P10502892.jpg

Mit tegyünk gyermekünk kinőtt ruháival, megunt játékaival?

Minden családban ahol gyermek van fellelhető olyan ruhadarab, amit kinőtt, de még jó állapotú és ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.