Kezdőlap » Látnivalók » Mi az a sitcom?

Mi az a sitcom?

A sitcom egy az USA-ból indult rövid epizódos (kb. 20 perc) televíziós sorozatstílus, magyarra szituációs komédiaként vagy helyzetkomédiaként fordítjuk. Lényege, hogy miután a háztartások nagy részében már volt rádió, televízió, és az adás is napi rendszerességűvé vált, lehetőség adódott arra, hogy a nézőket minden hét adott napján ugyanabban az órában a műsorhoz csábítsák a sorozat következő részének megnézésére. A sitcom-ot a többi sorozattól az különbözteti meg, hogy viszonylag kevés, általában 5-10 szereplő tér vissza minden alkalommal, jellemük pedig nem változik, mindig azonos reakciókra lehet számítani tőlük. Viselkedésük jellemzően szélsőséges, a humor forrása pedig azok a szituációk, amelyekbe ezeket a szélsőségesen ...
sitcoms_by_gustavomorales-d5fl1nl2.jpg

A sitcom egy az USA-ból indult rövid epizódos (kb. 20 perc) televíziós sorozatstílus, magyarra szituációs komédiaként vagy helyzetkomédiaként fordítjuk. Lényege, hogy miután a háztartások nagy részében már volt rádió, televízió, és az adás is napi rendszerességűvé vált, lehetőség adódott arra, hogy a nézőket minden hét adott napján ugyanabban az órában a műsorhoz csábítsák a sorozat következő részének megnézésére. A sitcom-ot a többi sorozattól az különbözteti meg, hogy viszonylag kevés, általában 5-10 szereplő tér vissza minden alkalommal, jellemük pedig nem változik, mindig azonos reakciókra lehet számítani tőlük. Viselkedésük jellemzően szélsőséges, a humor forrása pedig azok a szituációk, amelyekbe ezeket a szélsőségesen naiv, rámenős, védelmező, feminista, okoskodó, stb. karaktereket helyezik.

Gyakran ugyanabba a helyzetbe több karaktert is helyeznek (akár különböző epizódokban), ezek pedig értelemszerűen másképp reagálnak a helyzetre. Jellemzőek az állandóan visszatérő elemek (szóhasználat, ruházat, hibás reakciók, stb.), és hogy a szereplők nem mutatnak jellemfejlődést, újra és újra beleesnek ugyanazokba a hibákba. A környezet is ritkán változik, ettől a sorozat készítése viszonylag olcsó, nem kell újabb díszleteket elkészíteni (Pl.: otthoni környezet, szomszéd lakása, munkahely, bár, stb.)

A ’40-es évek óta a sitcom sikere jóformán töretlen, némelyik sorozat klasszikussá nőtte ki magát, köszönhetően annak, hogy annyira sok évadon keresztül futott, hogy az epizódokban szinte minden, a normál családi környezetben általában jelentkező helyzetkomikumot feldolgoztak, így a nézők a saját életükhöz tudták hasonlítani a történeteket, azok könnyebben felidézhetővé váltak. (Pl. Egy rém rendes család, Jóbarátok).
Idővel ezt a stílust bevonták a rajzfilmek és animációs sorozatok világába is, például a sitcom-ok közé szokás sorolni a Simpsonst-t, a South Parkot és a Family Guy-t, hogy csak a legnépszerűbb, modern sorozatokat említsük. Ezek jellemzője is az epizódról epizódra azonos karakterek, az egyetlen részben megoldott konfliktus és az ebből levonható bölcs tanulság. A South Parkban például ezt egészen odáig vitték, hogy az epizódok többségének végén valamelyik szereplő szájába adták, hogy „Ma azt is megtanultam, hogy…”

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

20111017allatvila2.jpg

Milyen madarak vonulnak ősszel?

Már kisiskolásként megtanuljuk, hogy bizonyos madarak nyár végével, az ősz beköszöntével elvonulnak, vagyis máshol töltik ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.