Kezdőlap » Internet » Hogyan védjük a jelszavainkat?

Hogyan védjük a jelszavainkat?

Azt a legtöbb internetező tudja, hogy a jelszavaik védelme nagyon fontos. Szinte naponta látnak napvilágot olyan hírek, melyek arról szólnak, hogy feltörték valakinek az accountját, ellopták az adatait, jogosulatlanul vásároltak a nevében, legrosszabb esetben az e-bankjába jutottak be és kiürítették a számláját. Először is minden oldalon, ahol megadjuk az adatainkat (a működő e-mail cím is értékes adat ám!), ott gondosan válasszunk jelszót. Lehetőleg legalább 7-8 karakter legyen kis és nagy betűk valamint számok keverékéből. Ne utaljon a nevünkre, születésnapunkra, egyéb adatunkra, és ne válasszunk a legnépszerűbb jelszókból. Ennek az aktuális százas listáját a neten böngészve bármikor megtekinthetjük, olyanok szerepelnek rajta, mint ...

Azt a legtöbb internetező tudja, hogy a jelszavaik védelme nagyon fontos. Szinte naponta látnak napvilágot olyan hírek, melyek arról szólnak, hogy feltörték valakinek az accountját, ellopták az adatait, jogosulatlanul vásároltak a nevében, legrosszabb esetben az e-bankjába jutottak be és kiürítették a számláját.
Először is minden oldalon, ahol megadjuk az adatainkat (a működő e-mail cím is értékes adat ám!), ott gondosan válasszunk jelszót. Lehetőleg legalább 7-8 karakter legyen kis és nagy betűk valamint számok keverékéből. Ne utaljon a nevünkre, születésnapunkra, egyéb adatunkra, és ne válasszunk a legnépszerűbb jelszókból. Ennek az aktuális százas listáját a neten böngészve bármikor megtekinthetjük, olyanok szerepelnek rajta, mint például: jelszó, password, account, 12345, stb. Ezekkel a személyes e-mail fiókok kb. harmadába be lehet jutni, és onnan adathalászattal értékes információkat kinyerni.
A legértékesebb információk rólunk azok, amelyek a pénzünket őrzik, ezért soha ne tároljuk az internetre csatlakozó kütyükön a bankszámla számainkat, ezekhez tartozó pin-kódokat, jelszókat. Ez vonatkozik a paypal-számlánkra is. A netbank igénybevételéhez mindig védett böngészőt használjunk, és ha befejeztük a tevékenységet, soha ne felejtsünk kilépni az adott oldalról.
A gyanús e-maileket mindig többször is vegyük szemügyre. Ha valaki e-mailben elkéri egy adott oldalhoz a jelszavunkat, bankszámla számunkat, egyéb fontos adatot, soha ne adjuk meg! Hívjuk fel a céget, amely az e-mailt küldte (vagy amelyre hivatkoznak az e-mailben), és kérdezzük meg, tényleg nekik van-e szükségük ilyesmire. Valószínűleg nem, de így a cég legalább figyelmeztetni tudja a többi felhasználóját is.
Az emberek többsége nem is gondolná milyen értékes róla pusztán egy olyan információ is, hogy hány éves, vagy előfizet-e valamelyik újságra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan importáljunk cikkeket?

Van úgy, hogy pénzhiány miatt egy ingyenes wordpress oldalt kell létrehoznunk, ám később már tudunk ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.