Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan őrizzük meg egészségünket télen is?

Hogyan őrizzük meg egészségünket télen is?

A téli hónapokban szervezetünk számos támadásnak van kitéve. Ez az az időszak, amikor a vitaminok pótlása elengedhetetlen. Sokat tehetünk azért, hogy a hideg, borongós hónapokban is egészségesek maradjunk, és támogathatjuk immunrendszerünket abban, hogy megvédje szervezetünket a vírusokkal, baktériumokkal, betegségekkel szemben.Az egyik legfontosabb teendőnk, hogy egészségesen étkezünk. Figyelnünk kell arra, hogy mit és mennyit eszünk, és szem előtt kell tartani a rendszeres étkezést is. Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget – lehetőség szerint nyersen -, sovány fehérjéket, tejterméket, teljes kiőrlésű péksüteményeket, kenyérféléket és halat. Cukorból, zsírból és alkoholból viszont csak csekély mennyiségre van szüksége szervezetünknek. Az egészséges étrend mellett nagyon fontos a rendszeres ...

A téli hónapokban szervezetünk számos támadásnak van kitéve. Ez az az időszak, amikor a vitaminok pótlása elengedhetetlen. Sokat tehetünk azért, hogy a hideg, borongós hónapokban is egészségesek maradjunk, és támogathatjuk immunrendszerünket abban, hogy megvédje szervezetünket a vírusokkal, baktériumokkal, betegségekkel szemben.

Az egyik legfontosabb teendőnk, hogy egészségesen étkezünk. Figyelnünk kell arra, hogy mit és mennyit eszünk, és szem előtt kell tartani a rendszeres étkezést is. Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget – lehetőség szerint nyersen -, sovány fehérjéket, tejterméket, teljes kiőrlésű péksüteményeket, kenyérféléket és halat. Cukorból, zsírból és alkoholból viszont csak csekély mennyiségre van szüksége szervezetünknek.
Az egészséges étrend mellett nagyon fontos a rendszeres testmozgás. A sport nem csupán erősíti és egészségesebbé teszi testünket, hanem javítja hangulatunkat is, és könnyebben legyűrjük a stresszt is. Számos sportág közül választhatunk: téli időben futhatunk futópadon, kondizhatunk, járhatunk táncolni, zumba órára, jógázni, úszni, választhatjuk a labdajátékokat, korcsolyázhatunk, sétálhatunk tempósan – a lényeg az, hogy örömmel végezzük a választott tevékenységet. A megfelelő mennyiségű és intenzitású testmozgás erősíti a szív- és érrendszert, és nagymértékben hozzájárul egyes krónikus betegségek kialakulásához is. A felnőtt korosztály számára heti 2,5 óra sportolás ajánlott.

Tévhit, hogy csak nyáron kell sokat inni. Szervezetünk számára nélkülözhetetlen a víz, mert ellátja az izmokat energiával, hozzájárul a jó bélműködéshez is. Napi nyolc pohár víznél ne adjuk alább!
Ha nem alszunk jól és eleget, fáradtak, nyűgösek leszünk, romlik a teljesítményünk. A téli hónapokban, amikor sokan hajlamosak levertségre, még inkább fontos a pihentető alvás. Jót teszünk önmagunkkal, ha eleget alszunk: számos betegséget meg tudunk így előzni, és energikusabbak, boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk. Legalább 7-8 órát aludjunk minden éjszaka megszakítások nélkül!
A téli hónapokban elkerülhetetlen, hogy ne találkozzunk betegekkel akár a munkahelyen, akár a tömegközeledési eszközökön. Nagyon fontos a higiénia, ha elővigyázatosak vagyunk, azzal megelőzhetjük a betegségek terjedését, kialakulását. Télen a megszokottnál is gyakrabban kell kezet mosni – meleg vízzel, szappannal. A mosdó használata után, étkezések előtt, és akkor is, ha hazaértünk. Ha nincs lehetőségünk kézmosásra, használjunk antibakteriális kéztörlőt.

A stressz muszáj kezelni. Ha túlságosan feszültek vagyunk, úgy érezzük, hogy teljesítőképességünk határán járunk, muszáj szünetet tartani, pihenni, meditálni, vagy sétálni egyet. Ha a stressz miatt már nem tudunk aludni, érdemes jógázni vagy meditációt tanulni. Ha ez sem segít, mindenképpen beszéljünk szakemberrel, aki segít átlendülni a nehéz időszakon és tanácsokkal szolgál a stressz kezelésével kapcsolatban.
Alkoholt mértékkel fogyasszunk, és ne dohányozzunk! Mindkét szenvedély káros a szervezetünknek.
Ha ezeket a szabályokat szem előtt tartjuk, súlyosabb megfázás nélkül, egészségesen tudjuk átvészelni a telet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért együnk sok mézet?

Apró méhek millió dolgoznak azért egész nyáron, hogy nekünk télen is legyen egy olyan csodaszerünk, ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.