Kezdőlap » Betegségek » Hogyan alakul ki a járványos agyhártyagyulladás,mit tehetünk ellene?

Hogyan alakul ki a járványos agyhártyagyulladás,mit tehetünk ellene?

A járványos agyhártyagyulladás nem idegen számunkra, már több száz éve ismerik, és egy meningococcus nevezetű baktérium okozza. Rendkívül gyorsan fejti ki hatását, erőteljes egészségkárosodást okozva. Mivel cseppfertőzéssel terjed, ezért a zárt közösségekben igen gyors a terjedése, ilyenek például az óvodák, iskolák, szórakozóhelyek. A tünetek órák alatt jelentkeznek, endotoxin termelése felszakítja sejtek falát, a szöveteket. Mivel virulens kórokozó, megfelelő környezetet találva gyorsan szaporodik. Tünetei jellemzően: - hirtelen fáradékonyság, levertség, elesettség - magas láz - különböző szintű tudatzavar - étvágytalanság - hányás,hányinger - fényérzékenység - nyaki merev érzet - vérnyomás csökkenés - verejtékezés, izzadás Kezelés: A járványos agyhártyagyulladást okozó meningococcus C variánsa a leggyakoribb hazánkban, és védőoltás beadatásával védekezhetünk ellene. Amennyiben messzi utazást tervezünk, ...

A járványos agyhártyagyulladás nem idegen számunkra, már több száz éve ismerik, és egy meningococcus nevezetű baktérium okozza. Rendkívül gyorsan fejti ki hatását, erőteljes egészségkárosodást okozva. Mivel cseppfertőzéssel terjed, ezért a zárt közösségekben igen gyors a terjedése, ilyenek például az óvodák, iskolák, szórakozóhelyek. A tünetek órák alatt jelentkeznek, endotoxin termelése felszakítja sejtek falát, a szöveteket. Mivel virulens kórokozó, megfelelő környezetet találva gyorsan szaporodik.
Tünetei jellemzően:
– hirtelen fáradékonyság, levertség, elesettség
– magas láz
– különböző szintű tudatzavar
– étvágytalanság
– hányás,hányinger
– fényérzékenység
– nyaki merev érzet
– vérnyomás csökkenés
– verejtékezés, izzadás
Kezelés:
A járványos agyhártyagyulladást okozó meningococcus C variánsa a leggyakoribb hazánkban, és védőoltás beadatásával védekezhetünk ellene. Amennyiben messzi utazást tervezünk, kérjük ki az orvos szakvéleményét az ottani populáció fajtájára, és oltassuk be magunkat. Például Afrikában a meningococcus A variáns elterjedt.
A betegség súlyos szövődményekkel járhat, agykárosodást szenvedhet, mozgásszervi akadozás léphet fel, de epilepsziás rohamot is kiválthat.
A betegség gyors lefolyása miatt, fontos időben felismerni a betegséget, és mihamarabb hozzákezdeni a betegség kezeléséhez.
Ha kiderül egy ismerősünkről, hogy elkapta a járványos agyhártyagyulladást, és a közelmúltban kapcsolatban voltunk vele, érintkeztünk vele, forduljunk orvoshoz, hogy a gyógyszeres megelőzést mielőbb elkezdhessék.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan lehet jótékony hatása egy kőnek?

Természetesen nem egy kavicsra kell gondolni, hanem egy ásványra, miért mondják, hogy különböző csillag alatt ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.