Kezdőlap » Kert » Hogyan alakítsunk ki vízikertet?

Hogyan alakítsunk ki vízikertet?

A víz többféleképp játszhat szerepet egy kertben. Az esetek többségében olyan megoldást alkalmazunk, amikor a kert öleli körbe a vizet, vagyis általában a kerti tavat. Ennek az inverzében is gondolkodhatunk azonban, azaz építhetünk olyan megoldást, ahol a kerti tavat a kert egésze vagy egy része köré építjük, és afféle szigetvilágot alakítunk ki. Ennek nagy előnye, hogy különleges, egész biztos nagyon kevés helyen alkalmaznak ilyen megoldást. Emellett nagyon jót tesz a növényeknek, mivel az állandó párolgás kellemes mikroklímát hoz létre. Hátránya, hogy kifejezetten drága. Még a legolcsóbb tóépítő alapanyagból, a tófóliából is nagyon sokra van szükség a megépítéséhez, másrészt igen sok víz ...
water-garden_002591722.jpg

A víz többféleképp játszhat szerepet egy kertben. Az esetek többségében olyan megoldást alkalmazunk, amikor a kert öleli körbe a vizet, vagyis általában a kerti tavat. Ennek az inverzében is gondolkodhatunk azonban, azaz építhetünk olyan megoldást, ahol a kerti tavat a kert egésze vagy egy része köré építjük, és afféle szigetvilágot alakítunk ki.
Ennek nagy előnye, hogy különleges, egész biztos nagyon kevés helyen alkalmaznak ilyen megoldást. Emellett nagyon jót tesz a növényeknek, mivel az állandó párolgás kellemes mikroklímát hoz létre. Hátránya, hogy kifejezetten drága. Még a legolcsóbb tóépítő alapanyagból, a tófóliából is nagyon sokra van szükség a megépítéséhez, másrészt igen sok víz kell a tó feltöltéséhez. Építsünk mély árkok helyett inkább sekély, kicsit mocsaras megoldásokat, amely néhány helyen mélyül akkorára, hogy nagyobb mélységet igénylő növényeket tartsunk benne, és akár halak is áttelelhessenek.
Törekedjünk rá, hogy a fóliát teljes mértékben elrejtsük a szem elől. Ennek érdekében lapos tómedret alakítsunk ki, amit kavicsokkal, sziklákkal takarhatunk. A szigeteken, félszigeteken a növényzetet úgy alakítsuk ki, hogy hasonlítson a természetes élőhelyekre: A bokrok kicsit lógjanak rá a vízfelszínre, vagy alakítsuk úgy a partvonalat az egyik oldalon, hogy afféle homokos, enyhén lejtős tengerpartféleséget alakítsunk ki. Előbbi helyeken alkalmazzunk mocsári növényeket is, utóbbiaknál alakítsunk ki kellemes, napozásra alkalmas, enyhén virágosított partot. Ne feledkezzünk meg a pihenéshez szükséges padokról, kerti zugokról. A gyerekek számára úgy tegyük biztonságossá a környezetet, hogy nagyon alacsony vízszintet alakítunk ki.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

images113.jpg

Hogyn készíthető bio permetlé?

A természetben található növényeink közül készíthetünk természetes permetleveket melyekkel jó eséllyel szállhatunk szembe a gombabetegségekkel, ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.