Kezdőlap » Karácsony » A hagyományok szerint, mikor bontsuk le a karácsonyfát?

A hagyományok szerint, mikor bontsuk le a karácsonyfát?

A mai ember nem biztos, hogy a hagyományokra gondolva bontja le a karácsonyfát. Amilyen sok ideig tart a karácsonyi előkészület, olyan gyorsan el tudjuk tüntetni, még a nyomait is az otthonunkból. Több mindentől is függ, hogy ki, mikor bontja le a karácsonyfát, hiszen ez lehet élethelyzet függő is, de arra is kell gondolnunk, hogy ha nem gyökeres a karácsonyfánk, akkor nem tudjuk túl sok ideig megtartani. Gondolom másnak is ismerős, hogy a feldíszített fenyőnk néhány nap múlva elkezdi hullajtani a leveleit, majd elég csak megérintenünk és máris lapáttal lehet összeszedni a tűleveleket. Nagyon sokan ragaszkodunk mind a mai napig a hagyományhoz, ...
Mik-a-legfinomabb-karácsonyi-sütemények4.jpg

A mai ember nem biztos, hogy a hagyományokra gondolva bontja le a karácsonyfát. Amilyen sok ideig tart a karácsonyi előkészület, olyan gyorsan el tudjuk tüntetni, még a nyomait is az otthonunkból. Több mindentől is függ, hogy ki, mikor bontja le a karácsonyfát, hiszen ez lehet élethelyzet függő is, de arra is kell gondolnunk, hogy ha nem gyökeres a karácsonyfánk, akkor nem tudjuk túl sok ideig megtartani. Gondolom másnak is ismerős, hogy a feldíszített fenyőnk néhány nap múlva elkezdi hullajtani a leveleit, majd elég csak megérintenünk és máris lapáttal lehet összeszedni a tűleveleket.
Nagyon sokan ragaszkodunk mind a mai napig a hagyományhoz, mely szerint Vízkeresztkor szokás a karácsonyfát lebontani. Ez a nap január 6.-a, ezzel a nappal zárul le az ünnepi kör, a karácsony 12 szent napja. A keleti keresztény egyház, ehhez a naphoz kapcsolja Jézus első nyilvános megjelenését.
Epiphania Domini latin szó, jelentése: „az Úr megjelenése”
A magyarok és a görögök azért mondják Vízkeresztnek, mert ezen a napon keresztelkedett meg Jézus, a Jordán folyóban. A magyar vízkereszt szó a víz és a tömjén megkereszteléséből ered, majd ebből alakult ki a házszentelés hagyománya is.
Bár a hagyományok lassan feledésbe merülnek, ennek ellenére többnyire tisztában vagyunk vele, hogy a karácsonyfát mikor bontsuk le a szokásokhoz híven.
Családonként eltérőek ezek a karácsonyfa bontási szokások. Vannak, akik ezt is közösen végzik a családdal, mint ahogy a díszítését is. Ilyenkor már nem jellemző, hogy megkérdezzék a gyermekek, – mi lesz a fenyőfával ezek után?

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

fenyő2.jpg

Hogyan tartsuk életben konténeres fenyőfánkat az ünnep utánra is?

Manapság nagyon divatos, és nem utolsós sorban hasznos, ha karácsonyra nem vágott, hanem élő, úgynevezett ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.