Kezdőlap » Egészséges életmód » Gyógynövények termesztése

Gyógynövények termesztése

Ha saját magunk termesztjük a gyógynövényeket, egészen biztosak lehetünk abban, hogy frissek és egészségesek. A növények gondozása egyáltalán nem bonyolult, ráadásul még mutatósak is. Számos gyógynövény és fűszernövény magról nevelhető. Némelyiket virágtartóban kell kihajtani a házban, majd az utolsó fagyot követően lehet kiültetni a szabadba. Mások nem kedvelik az átültetést, ezért kertben kell őket elvetni.A fás szárú növényeket, például a levendulát és a rozmaringot leginkább dugványról érdemes szaporítani: egészséges hajtásokat gyökereztetünk, és egy komposzttal töltött cserépbe szórjuk őket. A gyógynövények nem igényelnek túl sok helyet, és legtöbbször kiválóan fejlődnek virágládákban, cserepekben és felfüggesztett kosarakban. A kertben szalagszerű ágyást készíthetünk nekik. ...
orias72.jpg

Ha saját magunk termesztjük a gyógynövényeket, egészen biztosak lehetünk abban, hogy frissek és egészségesek. A növények gondozása egyáltalán nem bonyolult, ráadásul még mutatósak is. Számos gyógynövény és fűszernövény magról nevelhető. Némelyiket virágtartóban kell kihajtani a házban, majd az utolsó fagyot követően lehet kiültetni a szabadba. Mások nem kedvelik az átültetést, ezért kertben kell őket elvetni.

A fás szárú növényeket, például a levendulát és a rozmaringot leginkább dugványról érdemes szaporítani: egészséges hajtásokat gyökereztetünk, és egy komposzttal töltött cserépbe szórjuk őket. A gyógynövények nem igényelnek túl sok helyet, és legtöbbször kiválóan fejlődnek virágládákban, cserepekben és felfüggesztett kosarakban. A kertben szalagszerű ágyást készíthetünk nekik. Ültessük őket a forgalmas utaktól távol, különben egészséges összetevőik mellett a kipufogó gázokból származó káros anyagok is a szervezetünkbe jutnak. Ugyanebből az okból kerüljük a rovarirtó szerek használatát is. Akár virágágyásban, akár cserépben neveljük, a gyógynövények többsége jó vízelvezetést igényel, bár némelyikük, például a borsmenta, a nedves talajt jól tűri. Különös módon, általában jobban kedvelik a tápanyagokban szegény talajt ( gondoljunk csak a Földközi-tengeri dombvidékeken burjánzó mezei kakukkfűre).

A gyógynövények között akad néhány ízletes fajta is, amelyeket akár salátákhoz vagy más ételekhez is adhatunk. Kísérletezzünk tehát nyugodtan, hiszen a világ népességének mintegy 80 százaléka alkalmazza elsődleges kezelési módként a gyógynövényeket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

máz3.jpg

Miért együnk sok mézet?

Apró méhek millió dolgoznak azért egész nyáron, hogy nekünk télen is legyen egy olyan csodaszerünk, ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.