Életünk.com http://eletunk.com Fri, 24 Feb 2017 20:03:54 +0000 hu-HU hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.3 72583338 Épületenergetikai tanúsítvány http://eletunk.com/epuletenergetikai-tanusitvany-2/ http://eletunk.com/epuletenergetikai-tanusitvany-2/#respond Fri, 24 Feb 2017 20:03:54 +0000 http://eletunk.com/epuletenergetikai-tanusitvany-2/ Mint tudjuk, az új épületek esetében, úgynevezett rendeltetési egységek esetén 2009 január elsejétől a használatbavételi eljárás megindításáig kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni, az arra vonatkozó kormányrendelet alapján. Amennyiben nem új építésű, hanem meglévő épületekről van szó, és önálló rendeltetésű egységekről, valamint lakásokról, az energetikai tanúsítvány csupán 2012 január elsejétől lett kötelező. Abban az esetben szükséges energetikai tanúsítvány, hogyha ellenérték fejében történő tulajdonjog átruházásról van szó, vagy pedig akkor is, hogyha egy évet meghaladó bérbeadásról van szó. Szintén 2009-től kötelező az energetikai tanúsítvány kiállítása abban az esetben, hogyha 1000 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű, és emellett még hatósági rendeltetésű, vagy állami tulajdonú közhasznú épületről van szó. Ebben az esetben, hogyha ilyen körülmények állnak fenn, akkor teljesen függetlenül attól, hogy az adott épület új építésű, vagy már korábban megvolt, mindenképp szükséges energetikai tanúsítványt kiállítani róla.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor nem szükséges energetikai tanúsítványt készíteni, ilyen például az, amikor 50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű lakásról van szó, vagy hogyha évente négy hónapnál rövidebb használatra van az épület szánva. Akkor sincs tanúsítása kötelezettség az adott épületen, hogyha az épületet csak legfeljebb két éves használatra tervezték, vagy hogyha hitéleti rendeltetésű az épület. Szintén nem szükséges olyan épületre energetikai tanúsítványt készíttetni, amely jogszabály által lett védetté nyilvánítva, valamint olyan jogszabály által védetté nyilvánított épületről van szó, amely például műemlékileg védett, helyi építészeti értékvédelemben részesült, vagy hogyha olyan területen lévő épületről van szó, amely alapvetően jogszabály által van védetté nyilvánítva.

Nem szükséges továbbá mezőgazdasági rendeltetésű épületre épületenergetikai tanúsítványt készíttetni, valamint azokra az épületekre sem, amelyek esetében a technológiából származó belső hő nyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m3, vagy pedig amelyeknél a fűtési időszakban több, mint körülbelül hússzoros légcsere szükséges, illetve alakul ki- a műhely rendeltetésű épületre. Szintén nem szükséges a levegővel felfújt vagy felfeszített, valamint a huzamos emberi tartózkodás célját szolgáló épületekre sem, és a sátorszerkezetekre sem.
Szintén egy másik kérdés, hogy egyáltalán ki készíthet energetikai tanúsítványt. Az energetikai tanúsítvány elkészítését olyan szakember végezheti, aki rendelkezik az előírásoknak megfelelő felsőfokú szakirányú végzettséggel, aki gyakorolja a szakmáját, és természetesen az, aki teljesítette az erre vonatkozó vizsgakövetelményeket. A megfelelő rendelet alapján az a szolgáltató is elvégezheti a tanúsítvány kiállítását, aki olyan gazdálkodó szervezet, akit a települési önkormányzat, az energiaszolgáltató szervezet, és a Polgári törvénykönyv megfelelő szabályai alapján megbíznak, és aki ahhoz, hogy a tevékenységet ellássa, rendelkezik a jogszabályban előírt feltételeknek megfelelő tanúsítvánnyal.

]]>
http://eletunk.com/epuletenergetikai-tanusitvany-2/feed/ 0 7715
Mit kell tudni a horkolásról? http://eletunk.com/mit-kell-tudni-a-horkolasrol/ http://eletunk.com/mit-kell-tudni-a-horkolasrol/#respond Fri, 24 Feb 2017 08:03:49 +0000 http://eletunk.com/mit-kell-tudni-a-horkolasrol/ A horkolás komoly betegség tünete is lehet, ezért nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Nem csak egészségügyi kockázatai vannak, de kellemetlen lehet mind a beteg, mind pedig a vele együtt élők számára is.

Komoly problémát jelent, ha azért ébredünk fel gyakran mert légzésünket zavarja.
Ez az alvási apnoe , ami kortól és nemtől függetlenül bárkinél kialakulhat.
A horkolás akkor jelentkezik ha a levegő a szájból vagy az orrból a tüdő felé áramolva valami miatt vibrál.
Leggyakrabban a járatok eldugulása, vagy elkeskenyedése miatt jön létre. Minél nagyobb az elkeskenyedés a szervezetnek annál nagyobb munkát kell kifejtenie hogy elegendő oxigént szállítson a sejteknek, ez viszont nagy mértékben terheli a szívet, nehezíti munkáját.

Ebből következik, hogy a horkolók nagy része magas vérnyomásban szenved, ami már egy kísérő betegség, és kezelni szükséges.
Mindenki tudja, hogy a hipertónia milyen veszélyeket rejt, ezért nem szabad elhanyagolni.

Nők körében ugyanolyan gyakori a horkolás mint a férfiaknál, és az életkor növekedésével párhuzamosan rosszabbodik az állapot.

Említésre méltó még kiváltó okként az elhízás vagy nők körében a menopauza, ami jelentősen növeli a kockázati tényezőket.

A horkolás ha nem is előzhető meg, mindenképpen csökkenthető, és a panaszok csökkenésével a háttérbetegségek kialakulásának valószínűsége is a minimálisra tehető.

A könnyű vacsora, és az alkohol kerülése lefekvés előtt hozzájárul a nyugodt pihenéshez.
Tapasztalatok azt mutatják, hogy az oldalunkon történő alvás is nagyban segít, nem utolsó sorban pedig az ideális testsúly megtartása.

]]>
http://eletunk.com/mit-kell-tudni-a-horkolasrol/feed/ 0 1488
Hogyan tüntessük el az aftát? http://eletunk.com/hogyan-tuntessuk-el-az-aftat/ http://eletunk.com/hogyan-tuntessuk-el-az-aftat/#respond Thu, 23 Feb 2017 20:03:50 +0000 http://eletunk.com/hogyan-tuntessuk-el-az-aftat/ Bizonyára sok olyan ember van, akit időnként gyötör az afta. Ez a betegség a szájnyálkahártya felületén keletkezik és elképesztő fájdalmat tud okozni. Olyan, mintha belülről égne az ember szája.
Nem biztos, hogy fertőző. Megjelenésének okairól vitatkoznak a kutatók, de az biztos, hogy köze van a legyengült immunrendszerhez. Általában megfázás, nátha a velejárója. Nyirokcsomó duzzanat is kísérheti. Általában az afta amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan távozik is. Néhány nap vagy néhány hét alatt eltűnik, addig azonban rendkívüli fájdalmakat okoz.

Nem igényel különösebb kezelést, de aki szeretné, hogy minél hamarabb elmúljon, annak hatásos lehet savanyú italok fogyasztása, alkoholos öblögetés, vagy speciálisan afta kezelésére szolgáló ecsetelő készítmények. Különösebb problémát nem okoz, egész egyszerűen csak fájdalmat és némi kellemetlenséget. Nem halálos, viszont tényleg irritáló lehet. Megnehezítheti az ember mindennapjait, mert a fájdalom miatt egyre inkább csak arra tud figyelni, így elvonja a figyelmét az egyéb fontos teendőiről is. Viszont nagyon jó módszer, hogy ha bekenjük valamilyen ecsetelővel, aztán elfoglaljuk magunkat.

Mert minél kevesebb figyelmet szentelünk rá az afta annál gyorsabban fog elmúlni. Egyes beszámolók szerint valakinek két-három nap alatt elmúlt, azonban ha folyamatosan arra gondolunk és ezen jár az agyunk, akkor akár két-három hétbe is beletelhet, amire az afta elmúlik. Aktív időszakában nagyon fehér, ha azonban kezd elmúlni a bepirosodik, ezzel jelezvén, hogy hamarosan el fog tűnni a szájnyálkahártya felületéről.

]]>
http://eletunk.com/hogyan-tuntessuk-el-az-aftat/feed/ 0 7031
Milyen a jó halászlé? http://eletunk.com/milyen-jo-halaszle/ http://eletunk.com/milyen-jo-halaszle/#respond Thu, 23 Feb 2017 08:03:50 +0000 http://eletunk.com/milyen-jo-halaszle/ Ebédre vágyva nyáron egy vidéki vendéglőben sikerült egy olyan halászlevet ennem, amire visszagondolva még ma is csorog a nyálam. A halászlé vegyes halból készült, ha jól emlékszem ponty és harcsa volt benne, talán keszeg is, de ebben nem vagyok biztos. A harcsának piszok finom volt az íze, a leve is kellemesen csípős volt, de nem lángolt tőle a fejem.

Egy olyan kis bográcsban hozták ki, amely alatt folyamatosan égett a láng, így a maradék az ebéd elköltése alatt sem hűlt ki. A leve se sűrű nem volt, sem pedig híg, halikra is volt benne, de nem egy mázsával, bár sokan úgy szeretik, ha megáll benne a kanál. Az országban már több vidéken is ettem halászlevet, de ez tényleg dobogós helyen szerepelt a listámon.

Egyedül a bajai halászlé az, amit még nem kóstoltam, bár az -ha jól tudom- tésztával készül, ami nekem így első hallásra kissé bizarrnak tűnik, de többek véleménye szerint igen finom és laktató. Régebben szinte csak Karácsonykor volt halászlé a terítéken, mert valahogy akkor volt nálunk aktuális, viszont mostanság már több alkalommal is sikerült finom halászlevet ennem attól függetlenül, hogy éppen aktualitása volt a dolognak vagy sem. Függetlenül attól, hogy ki melyik vidék halászlevére esküszik, egyben talán egyetértenek, hogy jó halászlevet csak jó halból lehet készíteni.

Gondolom attól is függ az elkészült étel minősége, hogy milyen hagymát, valamint milyen fűszerpaprikát használunk, továbbá mennyire csípősre csináljuk. A talán többek által is kedvelt Tüskevárban Matula bácsi úgy szerette, hogy a füle is bevörösödött tőle, de azért ilyen erősen nem mindenki tudja megenni, nekem a pikánsan erős a kedvencem.

]]>
http://eletunk.com/milyen-jo-halaszle/feed/ 0 7055
Hogyan készítsünk olcsón adventi koszorút? http://eletunk.com/hogyan-keszitsunk-olcson-adventi-koszorut/ http://eletunk.com/hogyan-keszitsunk-olcson-adventi-koszorut/#respond Wed, 22 Feb 2017 20:03:55 +0000 http://eletunk.com/hogyan-keszitsunk-olcson-adventi-koszorut/ Mai világunkban nehéz feladat az alacsony családi költségvetéssel rendelkezők számára a Karácsony bensőséges hangulatának megőrzése, hiszen a Jézuskát minden gyermek várja, ha van pénz, ha nincs. Ilyenkor a családok a gyermekeknek joggal járó ajándékokról mindenképpen gondoskodni akarnak, s inkább a karácsonyi hangulatot árasztó díszítéseken, dekorációkon spórolnak.
Nem is gondolnánk, hogy a természet tálcán kínálja nekünk a legszebb dekorációk sokaságát. Egy kis fantáziával és kézügyességgel ezreket spórolhatunk.
Adventi koszorút számos formában készítenek már, újabban a szokatlan formák kezdenek hódítani. Ilyen a négyszögletes adventi koszorú. Nagyon egyszerű elkészíteni. Parkokban, erdőkben, kis utcákban lévő fasorok alatt minden bizonnyal találni egyenes faágakat. Ezeket egyforma méretre vágjuk, s ragasztópisztollyal egymáshoz rögzítjük úgy, hogy a négyszögletes formát kiadja. Ezt a formát – amely úgy néz ki, mint egy kis „kerítés” – ráragasztjuk egy kartonpapírra. Méretét tekintve legalább 25×25 cm-es alapra érdemes készíteni. Ha a ragasztással készen vagyunk, akkor tetszőleges formában beleillesztjük a 4 db gyertyát. Erre többféle lehetőségünk van. Lehet úgyis, hogy minden sarokba állítunk egyet, vagy átlósan egymás mellé helyezünk minden gyertyát. Amikor ezzel megvagyunk, már csak a díszítés a dolgunk.

A „kerítésen” nagyon jól mutat, ha függőlegesen kicsi faágakat ragasztunk fel. Ez műfenyő is lehet. A gyertyák köré fenyőtobozt tehetünk. Ezt is szintén meg lehet találni parkokban is, erdőkben is. Ha időben kezdünk gyűjtögetni, akkor többféle fenyő terméséből is készletet halmozhatunk fel. A tobozok közé tehetünk egész fahéjat is. Rendkívül jó illata lesz! Az adventi koszorú alapját és a tobozokat, fahéjat sok éven át használhatjuk. Éppen csak frissíteni kell!
Ez egy olyan adventi koszorú, amely inkább kis utánajárást, sétát igényel, és minimális anyagi vonzata van. Az elkészítéshez szükséges anyagok ott hevernek a lábaink előtt, csak le kell hajolni értük. Ráadásul a „beszerzésük” aktív pihenésnek számít, hiszen a természetben sétálni mindig jót tesz!

]]>
http://eletunk.com/hogyan-keszitsunk-olcson-adventi-koszorut/feed/ 0 7027
Melyek a klasszikus szilveszteri ételek? http://eletunk.com/melyek-klasszikus-szilveszteri-etelek/ http://eletunk.com/melyek-klasszikus-szilveszteri-etelek/#respond Wed, 22 Feb 2017 08:03:50 +0000 http://eletunk.com/melyek-klasszikus-szilveszteri-etelek/ Ha nagy társaságot hívunk, akkor mindenképp érdemes áttekinteni, hogy milyen tradicionális ételeket érdemes elkészíteni a szilveszteri bulira. Fontos figyelni rá, hogy ezek nem összekeverendőek az újévi menüvel, már ugye, ha fontosnak tekintjük a hagyományokat.
Ha társaságot várunk, akkor nagy, leülős vacsora helyett készítsünk inkább gyorsan bekapható falatokat, amelyek ráadásul valamennyire csökkentik az alkohol hatását is (remélhetőleg egy jobbféle házibuliban nem kifejezetten az a cél, hogy a vendégek a rosszullétig igyák magukat).
Tehát elsősorban aprósüteményekkel készüljünk. Ezek készülhetnek klasszikus vajas tésztából, kelt tésztából, ez a kettő a legnépszerűbb. Daraboljuk apróra a kinyújtott tésztát, majd ízesítsük, elsősorban sós jellegűre. Ehhez használhatunk sajtot, akár különféle típusúakat is, ami nagyon finom megoldás, köménymagot, szezámmagot, durvára darált színes borsot, nagy szemű sót. Egészítsük ki a klasszikus éjféli vacsorával: mustárral és virslivel. A virsliből jó minőségű, roppanós verziót válasszunk, és ügyeljünk rá, hogy ne főzzük szét, elegendő neki 3-4 perc a vízben, maximum.
Italként ne csak alkoholt kínáljunk, az ugyanis vízhajtó hatású, tehát egy sör vagy egy pohár pezsgő után az ember még szomjasabbnak fogja érezni magát. Ennek ellenére gondoskodjunk a finom italokról. Sokan vannak, akik nem bírják a pezsgőt, könnyen fejfájást lehet kapni tőle. Nekik kínáljunk habzóbort, téli söröket, sangriát vagy otthon készített, fűszeres puncsféléket, forralt bort, esetleg rumos teát. Ez mind jól illik a sós ételekhez.

]]>
http://eletunk.com/melyek-klasszikus-szilveszteri-etelek/feed/ 0 2609
A kávéház története http://eletunk.com/a-kavehaz-tortenete/ http://eletunk.com/a-kavehaz-tortenete/#respond Tue, 21 Feb 2017 20:03:53 +0000 http://eletunk.com/a-kavehaz-tortenete/ A kávéház eredetileg egy olyan vendéglátó ipari egységnek számított, ahol kávét szolgáltak fel, vagyis ott csakis kávét lehetett fogyasztani. Azonban a kávéházak már később éttermi funkciókat is elláttak, valamint az idők folyamán leginkább a kávéházak váltak a társasági élet fontos színterévé. A kávéházak történelme még igen régen, a kávé köztudatba jutásának tájékán jelentek meg, az első kávéházak az 1550-es években, Isztambulban nyíltak, és a számuk igencsak gyorsan nőtt. A kávéházakba elsősorban azért jártak a férfiak, hogy a kávéivás ürügyén kiszabaduljanak abból a zárt világból, ahol éltek, ott társaságra leljenek, szórakozzanak, és más emberekkel beszélgethessenek, akik talán értelmiségiek, vagy csak szimplán idegenek voltak. Törökországban a szultánok többször is megpróbálták betiltani a kávéházakat, és bezáratni őket, azonban nem sikerült nekik sosem. Európába a kávézás szokása és a kávé a 17. században érkezett meg, ekkor került be a köztudatba ennek a nagyszerű italnak a fogyasztása. Az első európai kávéház Velencében nyílt meg 1624-ben, mégpedig La Bottega del Caffé néven. Párizsban, Franciaországban a legelső kávéház az 1672-es évben nyitotta meg a kapuit, míg Londonban ekkor már jó néhány évvel korábban is működött az első kávéház. Azonban ezt követően nem sokkal Európa többi országában is elterjedt a kávéház és a kávézás szokása, így például eljutott néhány évvel később Magyarországra, Hollandiába és Németországba is. A kávéházakban az emberek nagyon sokáig nemcsak kávézni jártak, hanem kulturálódni, művelődni, szórakozni és csak beszélgetni.

]]>
http://eletunk.com/a-kavehaz-tortenete/feed/ 0 7603
Miről szól a Harry Potter és a bölcsek köve? http://eletunk.com/mirol-szol-a-harry-potter-es-a-bolcsek-kove/ http://eletunk.com/mirol-szol-a-harry-potter-es-a-bolcsek-kove/#respond Tue, 21 Feb 2017 08:03:55 +0000 http://eletunk.com/mirol-szol-a-harry-potter-es-a-bolcsek-kove/ A nagysikerű könyvsorozat első részének megfilmesítésére 2001-ben került sor, amikor is az egész világ megismerkedhetett a kis Harry Potterrel a filmvásznon is. A főszereplőgárda kiválogatása kiválóan sikerült, Harryt – Daniel Radcliffe, Ront – Rupert Grint, Hermionét pedig Emma Watson alakítja a filmben.
A Harry Potter és a bölcsek köve című filmben megtudhatjuk, hogy a kis Harry Potter nevelőszülőknél, egészen pontosan a nagybátyjáéknál nevelkedik, amióta a szülei meghaltak. Azt azonban nem mondhatja el magáról, hogy túl boldog élete lenne, hiszen az undok unokatestvére, Dudley állandóan kitol vele, és a nagybátyjáék sem bánnak vele éppen kedvesen, hiszen elvégeztetik vele a házimunkát, és kénytelen a lépcső alatti gardróbban élni. Egy nap azonban kiderül, hogy ő nem csak egy átlagos kisfiú, hanem egy nagyon is híres varázslópár gyermeke, és az egész mágusvilág ismeri őt. Arra is fény derül, hogy Harrynek csak ideiglenesen kellett a mugli rokonainál élnie, hogy ezzel biztonságban legyen a rá leselkedő veszélyektől, amelyekkel a varázslóvilágban kell szembe néznie majd.
Harry először Hagriddal, a félóriással ismerkedik meg, majd találkozik későbbi legjobb barátaival, Ron Weasley-vel, és Hermione Grangerrel. Feltárul előtte az egész varázslóvilág, az Abszol út, a Gringotts, és a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola, és persze megismerkedik az őróla szóló történetekkel is. Azonban a rengeteg újdonság, és csoda mellett sajnos meg kell ismerkednie a rá leselkedő veszélyekkel, és az életére törő gonosszal is.

]]>
http://eletunk.com/mirol-szol-a-harry-potter-es-a-bolcsek-kove/feed/ 0 4263
Milyen betegség az aluszékonyság? http://eletunk.com/milyen-betegseg-az-aluszekonysag/ http://eletunk.com/milyen-betegseg-az-aluszekonysag/#respond Mon, 20 Feb 2017 20:03:52 +0000 http://eletunk.com/milyen-betegseg-az-aluszekonysag/ A nappali aluszékonyság a közhiedelemmel ellentétben nem a lustaság jele.
A felnőttek mintegy 15 százalékát érintő betegség állandó baleset forrása lehet, ezért is szükséges szakembert felkeresni a kivizsgálás elvégzése céljából.
Aki nap közben aluszékony, annak a teljesítménye, figyelme és koncentrációja csökken.
Számos esetben húzódik meg hajlamosító betegség a háttérben, ezért szükséges az alapos orvosi kivizsgálás.
Ezek a betegségek, vagy maga az aluszékonyság nagyon jól karban tartható illetve gyógyítható.

Több okra is visszavezethető a betegség, leggyakrabban természetesen a kialvatlanságra. Túlhajszolt, stresszes életmódunk következtében gyakran előfordul hogy nem fordítunk elég időt a pihenésre.
Az éjszakai műszakban dolgozók akár 8 óra alváshiányt is felhalmozhatnak hetente, ami sajnos nem szokható meg. A hiány összeadódik és az aluszékonyság csak egy hosszú alvással orvosolható.

A tűréshatár egyéni, vannak olyan emberek akik hosszabb ideig képesek elviselni, végül azonban minden esetben mutatkoznak a kimerültség jelei.

A gyógyszerek vagy élvezeti cikkek, mint az alkohol vagy a kávé is hozzájárul a tünetek kialakulásához.

A horkolással járó légzés-szünet miatti gyakori ébredés, is lehet közvetett kiváltója az aluszékonyságnak, bár ilyenkor visszavezethető a kialvatlanságra.
Azért kell említeni, mert viszonylag sok embert érint.

Van egy nagyon ritka betegség, a narkolepszia. Az ebben szenvedők egyik pillanatról a másikra alszanak el, és a kutatások szerint valószínűleg az agyban termelődő polipeptid termelődésének a zavarai okozzák.

Az esetek túlnyomó többségében azonban gyógyszerekkel jól kezelhető, amit természetesen szakorvos javaslatára szedjünk.

]]>
http://eletunk.com/milyen-betegseg-az-aluszekonysag/feed/ 0 1490
Hogyan kezelhető az Ebola, de más halálos vírus is? http://eletunk.com/hogyan-kezelheto-az-ebola-de-mas-halalos-virus-is/ http://eletunk.com/hogyan-kezelheto-az-ebola-de-mas-halalos-virus-is/#respond Mon, 20 Feb 2017 08:03:49 +0000 http://eletunk.com/hogyan-kezelheto-az-ebola-de-mas-halalos-virus-is/ A világon sok betegséget okoznak, olyan halálos vírusok, amelyek ellen nincs gyógyszer vagy védőoltás. Napjainkban kutatások sora folyik ezen a téren, legújabb eredmények számít az, hogy léteznek olyan alkotók, melyek képesek gátolni a bonyolult vírusokat. Olyan vírusokat, mint a magas halálozást okozó Ebola, vagy a veszettség, a mumpsz és a kanyaró. Az áttörő új módszernek köszönhetően, leküzdhetővé válnak a veszélyes vírusok.

A bostoni Orvosi Egyetemről Claire Marine Filone nyilatkozott úgy, hogy „A gyógyításban jelenleg nincs ideális antivirális terápia, gyakran előfordul, hogy egyáltalán nincs gyógymód az adott betegségre, voltaképpen inkább a szélesspektrumú antivirális szerek alkalmazása jelenthet megoldást. Végső soron, sikerült olyan gyógyszert kifejlesztenünk, melyek a bonyolult vírusok ellen hatnak. Ezen antivirális kezelés, az ismert és a felbukkanó vírusok ellen is használható.

Sok vírus, mely embereket is fertőz, nem szegmentált, negatív töltésű RNS vírus, ez jelenti a már említett Ebolát és más patogéneket is. Sok olyan antibiotikummal ellentétben, mely működik számtalan baktérium törzs ellen, jelenleg nem bizonyul hatékony kezelésnek a vírus okozta betegségekben. A bostoni egyetemről John Connor és John Snyder csapatával együtt, kis molekulák különböző alkotóit tesztelik, hogy megtalálják a legerősebb és hatásosabb antivirális gyógyszert az RNS vírusok ellen. Azonosítottak néhány olyan molekulát, mely gátolja a sejtekben szaporodó víruságenseket, vagyis a vezikuláris szomatikus vírusokat, mint az Ebolát és más RNS vírust.

Ezek a molekulák, melyek egyébként eredetileg növényi eredetűek, indolin alkaloidoknak neveznek, könnyen módosíthatóak aszerint, hogy antivirális aktivitásuk magasabb legyen. A leghatásosabb megoldás, ha blokkoljuk az RNS vírusok transzkripcióját. Filone azt mondja, hogy: „Mivel kritikus lépés a vírus szaporodása a sejtekben, ezért erre a lépésre akarunk kifejleszteni egy terápiát, mely minden vírusféleség ellen használható”

]]>
http://eletunk.com/hogyan-kezelheto-az-ebola-de-mas-halalos-virus-is/feed/ 0 805