Életünk.com http://eletunk.com Wed, 29 Mar 2017 20:04:04 +0000 hu-HU hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.4 72583338 Hogyan csomagoljunk ebédet, uzsonnát? http://eletunk.com/hogyan-csomagoljunk-ebedet-uzsonnat/ http://eletunk.com/hogyan-csomagoljunk-ebedet-uzsonnat/#respond Wed, 29 Mar 2017 20:04:04 +0000 http://eletunk.com/hogyan-csomagoljunk-ebedet-uzsonnat/ A legtöbb családban az az elképzelés, hogy a déli étkezésnek kell főétkezésnek lennie, vagyis a legnagyobb kalória- és tápanyagtartalmúnak, ezért járatják a gyerekeket a menzára, és ezért esznek maguk is esetleg a menüs éttermekben. Pedig ez viszonylag drága, ráadásul egészségtelen megoldás, hiába volt nemrég “reform” a menzai étkeztetésben.
Az átlagos, napközbeni 8-9 órás munkaidő és iskolai időtöltés esetén érdemesebb a főétkezést estére tolni. Ez nem jelenti, hogy ekkor kell a legtöbbet enni, inkább azt, hogy ez a főtt étel és a család közös étkezésének az ideje. Ezt meg lehet oldani olyan ételekkel, amelyek nem terhelik meg a gyomrot alvás előtt.
Marad viszont a kérdés, mit és hogyan csomagoljunk a munkahelyre, iskolába? A szervezetünk a nap közepén igényli a nagyobb tápanyag utánpótlást, és ebben az időben tudjuk hatékonyan feldolgozni is. Nem muszáj tehát épp szendvicsekkel megoldani a problémát, kreatív módon sok minden mást is csomagolhatunk, csak megfelelő edényeket kell választani.
Több rekeszes uzsonnás dobozokban vihetünk magunkkal kekszeket, kenyér- és zsömleféléket, felkarikázott kiflit, gyümölcsdarabokat, előre felszeletelt sajtot, zöldségeket, füstölt és főtt (tehát erősebb hűtés nélkül néhány óráig könnyedén elálló) húsféléket. Viccesen meg lehet oldani a különféle saláták szállítását is, nem kell hozzá más, mint megfelelő méretű fedeles üvegtál, vagy kifejezetten lapos, széles szájú dunsztos üveg, mellé egy pohár joghurt, amit rá lehet önteni, vagy vizes-olajos-fűszeres lével akár már az üvegtálban is szállíthatjuk a zöldségeket. Mindig csomagoljunk mellé megfelelő evőeszközt is! Hidegtál jelleggel is összeállíthatunk ételeket, vagy tanulva a szusikészítés hagyományából, olyan előre elkészített, kézzel ehető falatkákat is készíthetünk, amiben például káposztalevelekbe vagy réteslapba csomagolt és abban megsütött zöldségek, rizs vagy egyéb alapanyagok vannak. A gyerekek pedig garantáltan népszerűek lesznek, ha fogpiszkálóra tűzött apró zöldség- és gyümölcsnyársakat visznek magukkal.

]]>
http://eletunk.com/hogyan-csomagoljunk-ebedet-uzsonnat/feed/ 0 2935
Tunézia – Észak-Afrika mediterrán világa http://eletunk.com/tunezia-eszak-afrika-mediterran-vilaga/ http://eletunk.com/tunezia-eszak-afrika-mediterran-vilaga/#respond Wed, 29 Mar 2017 08:03:55 +0000 http://eletunk.com/tunezia-eszak-afrika-mediterran-vilaga/ Tunéziában megérinthet Afrika varázslatos világa, szívesen fogadják az idegent, mert Tunézia a turizmusra építette jelentét és jövőjét. Bátran elvegyülhetünk e keleti élet forgatagában, és bepillanthatunk akár az iszlám világába is, mert itt a vallási megkülönböztetésnek nincs helye.

A Földközi-tenger ezen partvidéke már az ókorban is fontos hely volt, hisz ki ne hallott volna Karthágóról, amely virágzott, amíg a rómaiak le nem igázták lakót.
A termékeny parti sávban van Tunézia legtöbb jelentős városa, Tunisz – a főváros, Djerba szigete, Hammamet, vagy az éjjel-nappal vonzó Sousse.
Budapestől két órás a repülőút, majd megérkezvén európai színvonalú szállodákban megfizethető áron pihenhet meg az utazó.
Tunézia híres bazárjairól, melyek össze nem hasonlíthatóak az általunk megszokott piaci nyüzsgéssel., ez a keleti életforma legsajátságosabb színtere. Ha vásárolni szeretnénk, ne felejtsük el pénzünket tunéziai dinárra váltani, mert ezt csak Tunézián belül tehetjük meg.
Ha belefáradunk a vásárlásba, és beteltünk az ezernyi áru látványával, akkor beülhetünk egy teázóba. Az ilyen helyek Tunéziában felettébb népszerűek, itt a tea vagy kávé mellé kedvünkre vízipipázhatunk is, melyet hozzáértő, szakavatott kezek készítenek elő számunkra.

Eltölteni egy éjszakát – így nevezték a berber emberek Tuniszt, s az Afrika szálló 26 emeletnyi magasságából rácsodálkozni az öböl feletti napkeltére igazi keleti varázs.
A mai fővárost délfelé elhagyva, az ókor máig még alig ismert, a 2. században virágkorát élő Uthina romvárosa felett idézhetjük meg a múltat. Nevezetes hely, az első pun háború döntő ütközetében itt került Hamilkar – Karthágói vezér, a rómaiak fogságába. A rómaiak a várost maguknak alakították, szépségei a mai kézművesek munkája nyomán válnak láthatóvá.
A Hadrianus császár idején épített 132km hosszú vízvezeték a fönicíaiak kitartását dicséri.
A Zaguan hegy oldalában fakadó forrásvízét félkör alakú medencébe gyűjtötték, és fölé megépítették a vizek templomát. E páratlan tett maradványai ma is hosszan elkísérik a Karthágó romjai felé utazó turistákat.
Ne hagyjuk ki Matmata vidékét sem, hiszen George Lucas itt forgatta a Csillagok háborúja egyes filmjelenetit. De ne lepődjünk meg, ha itt nem droidokkal, hanem hús-vér emberekkel találkozunk, hiszen az itt lakó tunéziai emberek a mai napig ezekbe a hegy gyomrába vájt kis lakásokban élik mindennapjaikat.

]]>
http://eletunk.com/tunezia-eszak-afrika-mediterran-vilaga/feed/ 0 157
Mi az a websimon tables? http://eletunk.com/mi-az-websimon-tables/ http://eletunk.com/mi-az-websimon-tables/#respond Tue, 28 Mar 2017 20:03:50 +0000 http://eletunk.com/mi-az-websimon-tables/ Legyen bármilyen honlapunk, nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy idővel eljön egy olyan pillanat, amikor táblázatot kell használnunk, valaminek, vagy valamiknek a szép, igényes megjelenítésére. Általában ezt lekódolni html-ben nagyon sok ideig tarthat, és nagyon sokszor az embernek, éppen ebből van a legkevesebb, mert a határidők szűkösek, és időre be kell fejezni egy-egy projektet, és ilyenkor nem lehet vacakolni különböző kódok megírásával. Azért, hogy ezt elkerüljük, és sokkal hamarabb befejezzük a munkát, és még igényesek is legyünk, kitalálták a websimon szoftvert, amivel nagyon egyszerűen tudunk táblázatot létrehozni wordpress honlapon.

A telepítése roppant egyszerű, hiszen ugyan úgy kell a honlapra telepíteni, mint az összes többi bővítményt, annyi különbség lesz csupán, hogy ez nem alul, vagy beállításokban fog megjelenni, hanem az eszközökben, hiszen ez egy eszköz.
Akárhány táblázatot létre tudunk hozni, és a táblázatokon belül is annyi cellát, sort, és oszlopot amennyit akarunk. Ezen felül előre beállított színeket is meg tudunk adni, külön stílust tudunk beállítani a táblázatnak. Árnyékot tudunk beállítani, hover effektet stb. A program lehetőséget nyújt arra is, hogy vagy úgynevezett shortcode-okat alkalmazzunk, vagyis az “amit látsz azt kapod” szerkesztőben csak egy egyszerű kódot írunk be, és megjeleníti az adott táblázatot, de arra is lehetőséget nyújt, hogy előre meghatározott php kódot alkalmazzunk, így közvetlenül a forráskódba is tudunk tenni táblázatot amivel jelentősen megnő a kezünk szabadsága, és nagyon sok mindent tudunk vele csinálni.

]]>
http://eletunk.com/mi-az-websimon-tables/feed/ 0 2867
Hogyan állítható meg a hajhullás? http://eletunk.com/hogyan-allithato-meg-a-hajhullas/ http://eletunk.com/hogyan-allithato-meg-a-hajhullas/#respond Tue, 28 Mar 2017 08:03:50 +0000 http://eletunk.com/hogyan-allithato-meg-a-hajhullas/ Mindenki rémálma, ha fésülködéskor ijesztően sok hajszál marad a fésű fogai között. A szakemberek azt mondják, ha száznál több akkor elkezdhetünk aggódni. Na de hogyan számoljuk meg? Igazából aggodalomra akkor van ok, ha nem nő új a kihullott haj helyére. A haj folyamatosan megújul és tavasszal illetve ősszel intenzívebb a hajvesztés. Nőknél a hajhullást még fokozza a hormonális változás, illetve a stressz is. Szülés után rengeteg hajszálat vesztünk, de nem biztos hogy azonnal orvoshoz kell rohanni, ha pár hónap múlva el kezdenek új hajszálak nőni a helyére, aggodalomra semmi ok. Örökletes tényezők is befolyásolhatják és betegség is állhat a háttérben. Sokan nem is tudják, hogy a fog- és ínygyulladás is okozhat hajvesztést, illetve bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet ok. Bármi is áll a hajhullás hátterében azt mindenképpen érdemes kivizsgáltatni. Lehet, hogy csak vitaminhiányról van szó.

Mindenképpen türelmesnek kell lennünk, mert a haj ciklusokban nő. Az első szakasz az anagén, vagy növekedési fázis és ez 2-4 év is lehet. Ezután a haj növekedése megáll, ez a katogén szakasz. Ez csak néhány napig tart. Ezt követi a telogén, ami 2-4 hónap, amikor a hajszál kihullik. Ezért szükséges, hogy a kezelések több hónaposak legyenek.

Hajunk egészségéért mi is sokat tehetünk. Figyeljünk rá, hogy a választott sampon, balzsam minél kevesebb mesterséges összetevőt tartalmazzon, tehát minél több természetes hatóanyag legyen benne. A hajfesték, a túl szoros copf és a hajsütő vas is tönkreteheti a hajat. Próbáljuk ezeket minél ritkábban alkalmazni. Télen a hajmosást hagyjuk estére, vagy legalábbis, amikor van idő, hogy kellően megszáradjon a hajunk. Ha megfáznak a hajhagymák, szintén hajhullás a következménye.

]]>
http://eletunk.com/hogyan-allithato-meg-a-hajhullas/feed/ 0 7305
Milyen karácsonyi babonákat, hiedelmeket ismerünk? http://eletunk.com/milyen-karacsonyi-babonakat-hiedelmeket-ismerunk/ http://eletunk.com/milyen-karacsonyi-babonakat-hiedelmeket-ismerunk/#respond Mon, 27 Mar 2017 20:03:52 +0000 http://eletunk.com/milyen-karacsonyi-babonakat-hiedelmeket-ismerunk/ Minden egyházi eseményhez, ünnephez, így a karácsonyhoz is kötődnek babonák, hiedelmek.
Talán a legismertebb a Luca székének készítése. Ezt a széket Luca napján, december 13.-án kezdték el készíteni és karácsonyra kellett elkészüljön. Mivel igen lassan készült, innen ered a mondás, hogy „lassan készül, mint a Luca széke”.
A népi hiedelem szerint, ha valaki elviszi magával az elkészült Luca székét az éjféli misére, s pontban éjfélkor rááll, meglátja róla a boszorkányokat.
Igaz, hogy sokáig készült a Luca széke, de nem sokáig használták, hiszen a mise után elégettek.
December 21.-én volt szokás levágni a disznót, mert akkor a szalonnája nem lett avas. Az ekkor vágott disznó hájával gyógyítottak is.
Karácsonykor nem volt szabad mosni, varrni, szőni. Ha karácsonykor valaki házában légy van, az pénzt, gyarapodást jövendöl a házhoz.
A karácsonyi gombócból jóslás is gyakori volt a lányoknál. Három gombócot kellett egyszerre beledobjanak a fazékba főni. Ebből kettőbe papírra írt férfi nevét tették, azokét, akik tetszettek a lányoknak. Amelyik gombóc először feljött a víz tetejére, az jövendölt. Ha az üres jött fel először, akkor pártában maradtak, ha pedig benne volt az egyik férfi neve, azt mutatta, hogy Ő lesz a lány férje.
A karácsonyi halétel szerencsét hoz, hiszen úgy tartották, hogy aki ezt fogyaszt annak az élete is úgy fog mostantól haladni, mint ahogy a hal él a vízben – gyorsan, egyenesen halad előre.
Ősrégi szokás a Krisztus tuskó égetése is, amelyet, ha karácsony estéjén meggyújtottak és az 12 napig égett, az bőséget jelentett a következő évre.
A karácsonykor hámozott alma héja, ha egyben maradt, s azzal megfordultak háromszor, majd maguk mögé dobva betűformát mutatott, az a betű megmutatta a leendő férfi kezdőbetűjét.

]]>
http://eletunk.com/milyen-karacsonyi-babonakat-hiedelmeket-ismerunk/feed/ 0 6400
Hogyan kínáljunk eladásra a nem lakott ingatlant? http://eletunk.com/hogyan-kinaljunk-eladasra-a-nem-lakott-ingatlant/ http://eletunk.com/hogyan-kinaljunk-eladasra-a-nem-lakott-ingatlant/#respond Mon, 27 Mar 2017 08:03:50 +0000 http://eletunk.com/hogyan-kinaljunk-eladasra-a-nem-lakott-ingatlant/ A jelenlegi helyzetben éppenséggel nem könnyű értékesíteni a lakásunkat, házunkat. Általában csak a készpénzes vevőkre lehet számítani, a jelenlegi hitelkihelyezés nagyon alacsony mértékű, a bankok – jogosan – bizalmatlanok az adósokkal szemben.
Ennek köszönhető, hogy a piacon egyértelműen túlkínálat van, minden ár- és minőségi kategóriában.
Ebben az esetben két dolgot lehet tenni. Az egyik, hogy csökkentjük az árat, mégpedig az árkategóriánkhoz képest drasztikusan. Így eggyel alacsonyabb árkategóriában minőségileg jobb lakást tudunk ajánlani. Ez persze nagyon is fájdalmas döntés, mivel jelentős pénzösszegtől eshetünk el. Ha ingatlanügynök nélkül kíséreljük meg az eladást, akkor viszont jó taktika lehet, mert így az anyagi helyzet kiegyenlítődik. A legtöbb tulajdonos egyedül sajnos elég rosszul tudja felmérni az ingatlana valós, várható eladási értékét, ezért ez a módszer nehezen vállalható.
A másik lehetőség, hogy az egyébként üresen álló házat anyagi ráfordítással előkészítjük a várható új vevő számára. A legfontosabb feladat, hogy minden ingóságunkat távolítsunk el, majd tegyük vonzóvá a látványt festéssel, az ablakkeretek felújításával, esetleg egy egyszerűbb laminált padló lefektetésével. Ezután helyezzünk el néhány bútordarabot és tárgyat, amely érzékelteti a hangulatot, a helyiségek méreteit, stb. Például egy barna padlójú, egyszínű fehérre festett szobában nagyszerűen mutat egy élénk, erős színű kanapé néhány díszpárnával, vagy tegyünk három egyforma, barna keretes képet a falra. A lényeg, hogy a képeken ne tárgyak szerepeljenek, azok csak emeljék ki a lakás egyes helyiségeit. A letisztult, profi fotókkal, az azonnali beköltözhetőség lehetőségével, és a friss felújítási munkálatokkal sokkal vonzóbbá tehetjük a lakást, mint az egyébként lakott, rossz fotókkal ellátott hirdetések. Ezzel azt érhetjük el, hogy adott árkategóriában többen kattintanak a hirdetésre, ami potenciálisan hamarabb hoz lehetséges vásárlót. Ez a technika ugyanakkor nem jelenti, hogy az árból nem kell majd engedni.

]]>
http://eletunk.com/hogyan-kinaljunk-eladasra-a-nem-lakott-ingatlant/feed/ 0 859
Milyen háztartási hulladékokat hasznosíthatunk tüzelőként? http://eletunk.com/milyen-haztartasi-hulladekokat-hasznosithatunk-tuzelokent/ http://eletunk.com/milyen-haztartasi-hulladekokat-hasznosithatunk-tuzelokent/#respond Sun, 26 Mar 2017 20:03:55 +0000 http://eletunk.com/milyen-haztartasi-hulladekokat-hasznosithatunk-tuzelokent/ Egyre több család dönt úgy, hogy a házuk, lakásuk fűtési rendszerét kiegészíti vagy épp kiváltja a kereskedelemben kapható kályhákkal, épített kandallókkal, cserépkályhákkal. Nem csupán hangulatos eleme lehet otthonunknak, hanem a növekvő energiaárak mellett olcsóbbá is tehetjük az otthon melegének megteremtését.

A különféle tüzépeken rengeteg féle tüzelőanyaghoz juthatunk, változatos kiszerelési nagyságban, a szálfától a „konyhakész”, hasított fáhasábig.
Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról sem, hogy rengeteg egyéb alternatívánk is van. Méghozzá olyan dolgok szelektív, tudatos gyűjtéséből, amelyek egyébként a szeméttelepen végeznék.
Gyakran hagyják veszni az aprítás során keletkezett fűrészport. Pedig remek gyújtóst is lehetne készíteni belőle. A favagás után lombgereblyével gondosan seperjük fel a forgácsot, s ha szükséges, tegyük jól szellőző, úgynevezett jutazsákba száradni. A későbbiekben nagy hasznát vehetjük!

Tegyük félre a különféle papírtasakokat, lisztes, kristálycukros zacskókat, a péksütemények papíralapú „bugyrait”. A „megmentett fűrészport, faforgácsot ezekbe adagolhatjuk.
A használt étkezési zsiradék, sütőolaj, kis mennyiségű fáradt olaj szintén remek lehetőséget hordoz : ezzel meglocsolva a faforgácsot remek „gyújtóbombákat” kapunk.
Az ételek zsiradékának lecsepegtetéséhez használt konyhai papír törlőkendőket se a vegyes szemétbe hajítsuk ki, gyűjtsük külön és a későbbiekben nagyszerű segítség lesz begyújtáskor!
A reklámújságokból – a neten fellelhető recept szerint – préselt hasábokat készíthetünk, amellyel a tüzelő egy része is kiválthatóvá válik, elég jó hatásfokkal.
Járjunk nyitott szemmel, s ne hagyjuk veszni az újrahasznosítható dolgokat – ez a környezet és a pénztárcánk kérése is.

]]>
http://eletunk.com/milyen-haztartasi-hulladekokat-hasznosithatunk-tuzelokent/feed/ 0 5269
Hogyan helyezzünk el szobrot ízlésesen a kertben? http://eletunk.com/hogyan-helyezzunk-el-szobrot-izlesesen-kertben/ http://eletunk.com/hogyan-helyezzunk-el-szobrot-izlesesen-kertben/#respond Sun, 26 Mar 2017 08:03:51 +0000 http://eletunk.com/hogyan-helyezzunk-el-szobrot-izlesesen-kertben/ Valószínűleg még a kisebb városokban is van néhány olyan kert, amit a tulajdonosok roppant ízléstelenül, szinte kerti törpe gyűjteménnyel rendeztek be. Ezek a figurák már nemcsak törpe alakban kaphatóak, az őzikétől a rőzsehordó anyókán át a kéregető öregemberig és különféle mű állat- és növényfigurákig minden kapható.
Pedig el lehet helyezni néhány igazán kellemes szobrot vagy figurát úgy is, hogy az ne legyen ízléstelen. Próbáljunk inkább antik hangulatot kelteni. A kertet díszítő szobrot a ház, lakás stílusával is össze kell egyeztetni, például fehér, márvány hatású szobrot csak akkor alkalmazzunk, ha a ház is drága, luxus jellegű. Egy kellemes, középkategóriás kertbe inkább illik a régies, öntött beton szobor. Egy új darabot akár otthon is ügyesen antikolhatunk egy kevés moha vagy zuzmó festék segítségével.
A szobor célja, hogy a kert egy hangsúlyos pontja legyen, ezt ugyanakkor úgy is el lehet érni, hogy ne legyen hivalkodó, szinte szerényen álljon a helyén.
A legalkalmasabbak az emberfigurák választása, ami ugyanúgy lehet egy mélázva padon ülő hölgy, mint egy meztelen vízhordó lány vagy egy öreg szerzetes. Helyezzük egyenletes háttér mögé, például néhány sűrű tuja rejtekébe, kőkerítés elé, vagy lombhullató fák alá, ahol nagyszerűen fog mutatni az őszi, hullott falevelek között. Tehetünk a szobor környezetébe egy-két hasonló anyagból készült padot, ezzel kialakíthatunk egy növényekkel, tuja vagy puszpáng sövénnyel, dús cserjékkel övezett kisebb pihenő parkot a kert egyik sarkában.

]]>
http://eletunk.com/hogyan-helyezzunk-el-szobrot-izlesesen-kertben/feed/ 0 3037
Milyen is a karácsony? http://eletunk.com/milyen-karacsony-2/ http://eletunk.com/milyen-karacsony-2/#respond Sat, 25 Mar 2017 20:03:51 +0000 http://eletunk.com/milyen-karacsony-2/ A karácsony egy olyan ünnep amely, minden ember életében a szeretetről, a családról, a meghitt pillanatokról szól. Ebben a pár napban, ha az év többi napján nem is de igyekszik a család összegyűlni egy ebéddel vagy egy vacsorával megtisztelni a családtagjait, esetleg egyedül élő barátait.
A karácsony a szeretett ünnepe, amely minden korosztály számára mást és mást jelent.
A gyerekek körében természetesen a karácsony az az ünnep amikor sok-sok ajándékot kapnak, a szobában friss fenyőfa áll rengeteg csillogó díszekkel és szaloncukrokkal. Minden alkalommal amikor legyen az kis gyermek vagy nagy gyerek, boldogság sugárzik az arcukon amint kíváncsisággal szemlélik a nekik szánt színes csomagolású ajándékokat.
A felnőttek körében még nagyobb boldogság, mikor megpillantják a gyerekeiken a fénylő ragyogást a boldogságot. A felnőttek a szülők szíve tele van szeretettel és örömmel csodálják a karácsony hangulatos meghittségét . Az idősebbek körében a karácsony még az elmúlás a már nem élő szeretteinkre való gondolás. Másrészt pedig a boldogság érzet amikor egybe gyűjti a családot.
A Karácsonyi ünnepek alatt elmúlnak a haragok és a szeretet lép a helyébe.
Karácsonykor a vallási életben viszont a kis Jézus a Megváltóra való emlékezés illetve a karácsonyi szent misék is azt hirdetik hogy a karácsony Szent napján születik meg a kis Jézus.
A karácsony legyen boldog, meghitt, békés és szeretetben gazdag ünnep, melyet az egész világ ünnepel. Nagy készületekkel és örömmel várja minden egyes ember ezen a világon.
Boldog Karácsonyt!

]]>
http://eletunk.com/milyen-karacsony-2/feed/ 0 5237
Mi az az okos ablak? http://eletunk.com/mi-az-az-okos-ablak/ http://eletunk.com/mi-az-az-okos-ablak/#respond Sat, 25 Mar 2017 08:03:50 +0000 http://eletunk.com/mi-az-az-okos-ablak/ 2012 legelején mutatták be egy speciális elektronikai újításokkal is foglalkozó vásáron (show-n) a Samsung aktuális újítását, a Smart Window-t, azaz okos ablakot. Az ötlet alapja a modern, érintőképernyős telefonokban is megtalálható speciális felület, ami az emberi ujj érintését és mozgását érzékeli, és ennek segítségével vezérelhetjük az egyidejűleg látható funkciókat és felületeket.
Az okos ablak esetében két nagy változtatás történt. Az egyik, hogy a felület sokkal nagyobb, mint eddig, a másik pedig, hogy az érintőfelület áttetsző, és normál ablakként is használható. A felület utasításra képes elsötétülni, egy jópofa app használatával ez úgy néz ki belülről, mintha épp behúznánk egy reluxát. Ha szeretnénk, akkor pedig különféle városok jelenhetnek meg rajta, mintha az lenne a kilátás.
A fejlesztést pillanatnyilag kifejezetten magánlakásokban képzeli el a cég, bár nagyon valószínű, hogy különféle katonai fejlesztésekben is részt fog venni. Az otthonunkban a leghasznosabban valószínűleg a konyhában lehet használni, már ha épp úgy van elhelyezve az ablak, hogy a speciális számítógép épp kézre esik. Ez az a helyiség ugyanis, ahol jellemzően állunk, járkálunk, tehát a viszonylag helyhez kötött számítógép, laptop használata kényelmetlen, a normál ablak magasság viszont tökéletesen kézre esik, és még útban sincs.
Megjeleníthetjük rajta az épp használt recepteket, követhetjük az eseményeket a közösségi hálókon, üzeneteket diktálhatunk vagy épp filmeket nézhetünk, hogy csak a legalapvetőbb funkciókat említsem, habár a Samsung elképzelhetőnek tart olyan további kiegészítőket, mint például az arcfelismerés, hangfelismeréssel pedig sok elektronikai holmi már ma is könnyedén vezérelhető, ezeken keresztül utasítás adható például a lakás biztonsági berendezéseinek.
Az áráról egyelőre sajnos nem tudunk semmit, az viszont valószínű, hogy zöldenergiás lesz, napenergiával való működést (is) terveznek hozzá.

]]>
http://eletunk.com/mi-az-az-okos-ablak/feed/ 0 2879